Bygg en cellplastsåg!

På redaktionen så har samma friggosåg används i många år. Den har gjort god tjänst och fungerat utmärkt till det som den var avsedd för. Dock har den en brist, och det är att den inte klarar av delar som är större än 50 cm. Det visade sig vara ett problem när delarna som skulle skäras var irriterande 53 centimeter långa. Dvs precis så stora att det inte fungerade.

Inspiration
Efter en del funderande och samlande av motivation så gjordes det en ny såg. Mycket inspiration togs från den klassiska Tekoa Feather Cut. Detta var ett system som använde gravitation för att skära vingar och liknande på ett smidigt sätt. Det fanns vissa idéer hos redaktören att bygga en kopia av hela konstruktionen. Men efter en del övervägande så stod det klart att det skulle ta längre tid än att bara bygga bågen och sen skära för hand. Så inspiration lånades enbart till själva bågen. Bygget begränsades också av vad som fanns att tillgå i hobbyrummet. Som tur behövdes det inte många delar. Det som behövdes var följande. En trälist, en 5 mm pianotråd, en bit tunt mässingsrör och en sträng från en elgitarr. En G-sträng, dvs del tjockaste av de ospunna strängarna. Sen behövdes det också lite kablar och ett par krokodilklämmor. De verktyg som behövdes var en Dremel med kapskiva och en borrmaskin.

Bygget
Kapa till två bitar pianotråd. Ca 20-25 cm långa. Ta sedan kapskivan och gör ett spår runt pianotråden några mm ifrån ena änden på båda bitarna.. Borra två hål i trälisten på lämpligt avstånd och i rätt storlek för pianotråden. Dessa hål skall vara i en vinkel så att pianotrådarna lutar utåt. Sätt i pianotrådarna i trälisten. Gör ett par centimeterlånga bitar av mässingsröret. Trä igenom strängen i röret. Gör en ögla och för tillbaka den och dra sedan strängen en gång till genom röret. Platta till röret så att det blir enligt bilden. Testa hur kort strängen behöver vara för att det skall bli lagom spänn på tråden. Gör likadant i den andra änden. Trä på strängen på pianotrådarna. Se bilderna. Sågen är klar! Tänk på att det kan vara bra att förvara sågen med strängen avtagen så att de olika delarna inte tappar spänn. Var också försiktig när du trär på strängen på bågen så att du inte gör illa dig på de utstickande delarna av strängen!

Krokodilklämmor
Nu återstår att löda ihop en lämplig kabel med krokodilklämmor för matning av tråden. Dessa görs efter eget behov, men det framgår på bilderna hur det kan göras. Sen är det bara att ansluta lämplig strömkälla. Det visade sig att med den längd på tråden som sågen i artikeln har fungerar det med tex en 6 cells NiMh acc. Men det bästa är en ställbar strömkälla som tex en laddare med inbyggt ”foam-cut” program.

Vikter
På den sista bilden har jag sågen upphängd i ett lite elastiskt snöre och även några vikter i form av batterier på sågen. Detta gör att den mera automtisk följer mallen och att man inte behöver hålla upp sågen då den hänger i snöret. Man behöver inte lägga ifrån sig sågen heller och vara rädd för att smälta något annat som råkar ligga på bordet.

Nu måste denna artikel avslutas för det finns fortfarande flera vingar att skära inför säsongen!

Lycka till med ditt sågbygge!