Bygg Fairey Battle, del 1.

Dags för vårens stora artikelserie här på Aces High, den här gången skall det byggas Fairey Battle! Detta är en serie artiklar av Martin Elmberg i sju delar och de publicerades ursprungligen på hans Aircombat-blogg men nu får de nytt liv på Aces High.

Mallar för bygget finns här!

Artiklarna kommer publiceras under de närmaste månaderna med cirka en artikel i veckan. De har anpassats något för att passa bättre i detta format. Så med det sagt, över till Martin!

Det är dags för en ny bygg-serie på Aces High! Har du tid över kan du prova på tekniken med att bygga dig en egen maskin. Det är inte speciellt svårt, så länge du gör så som vi visar i den här serien.

Battle
Fairey Battle är en Aircombat-modell och byggs av cellplast. Du behöver ett flak blå cellplast 100mm tjockt och du behöver ett flak vit cellplast (Frigolit) som också är 100mm tjockt.

Såg
För att skära ut delar ur cellplast-flaken behöver du en cellplastssåg. En cellplastsåg är en metalltråd som blir varm genom att ström drivs igenom tråden. Den varma tråden kan skära i cellplast. För att kunna skära behöver tråden monteras i en ram, en ”såg”. Tråden måste också spännas upp så att den är ordentligt spänd, när den monteras i sin ram. Tråden blir ju nämligen längre när den blir varm.

Ström
För att driva ström genom din såg kan du använda olika tekniker. Det finns cellplastsågar att köpa (snarare fanns. Reds anm.). Du kan också använda ett spänningsaggregat, till exempel från en gammal skrotad dator eller helt enkelt bara ett 12V batteri. Du kan använda tunn kopplingstråd på ett par meter som motstånd för att få ner strömstyrkan så att tråden inte brinner av. Tråd kan man köpa – till exempel Kanthal-tråd – i hobbyaffär eller prova med de tunnare gitarrsträngarna som är helt dragna av metall.

Kroppsdelar
Fairey  Battle modellen har tre kroppsdelar. Den främre ska göras i blå cellplast. Den mittersta görs valfritt i blå eller vit cellplast. Den bakre ska göras i vit cellplast, för tyngdpunktens skull. Måtten på de olika blocken hittar du med skärmallarna.

Block
Börja med att skära ut cellplastblock ur flaken som stämmer med de tre blocken. Använd en tuschpenna eller liknande och märk upp centrumlinjer. Använd bilden över måtten för att hitta avstånden som gör centrumlinjerna.

Mallar
Sen är det dags att göra mallar. Mallar för att skära kroppsdelar brukar jag göra av tjockare kartong, som jag förstärker med maskeringstejp runt alla kanter. Kom ihåg att du behöver göra en skåra i varje mall så att du kan skära in till insidan av kroppen, kroppens innanmäte.

På varje kroppsmall ska du rita upp 12 streck, motsvarande klockans heltimmar. Dessa streck använder ni för att skära i rätt tempo runt mallarna.

Sätt sedan upp mallarna på vardera kortända av cellplastblocket. Börja t.ex. med det mittersta kroppsblocket, det är rätt enkelt att skära.

Skära
När man skär kroppsdelar skär man ut innanmätet först. En av er – den som har den största mallen – räknar klockslag. Den andra följer med, men får tänka ”bakvänt” får klockan kommer att gå baklänges på den sidan. (Annars skär ni åt olika håll runt mallen och då kommer cellplastbiten att bli helt sönderskuren och misslyckad).

Börja med att skära in till mallens utsida, till skåran som leder in till innanmätet. Skär sedan samtidigt in till insidan av mallen och stanna. Börja sedan skära samtidigt, åt samma håll, och håll samma takt runt mallen, hela varvet. Den som har minst mall får anpassa sin hastighet till den som har den största mallen – d.v.s. förvänta lite då och då och helt enkelt köra långsammare.

När man skär ut bakkroppen är den bakersta mallen liten, framför allt på innermallen. Här gäller det att den som skär är stadig på handen och håller så still som möjligt för att inte bränna sönder insidan av den bakersta delen.

När insidan är utskuren stannar man precis under skåran som går ut och för tråden ut exakt samtidigt och stannar sen. Därefter kan man börja skära utsidan. Denna skärs på samma sätt som insidan, men var riktigt noggrann nu! Om insidan blir lite hackig eller skev, det gör inte så mycket egentligen. Men utsidan är desto viktigare. Det viktiga är att ni skär samtidigt längs de olika klockslagen, för annars kommer kroppsdelen helt enkelt att bli skev. Och då blir kroppen skev och modellen kommer att flyga sönder.

Avsluta genom att låta skärtråden gå ut ur cellplastblocket. Gör detta så rakt som möjligt och samtidigt.

Att skära ut längs den bakre mallen är svårt och risken är att trådens värme smälter plast långt utanför mallen. När du skär innanmätet kan du försöka hålla tråden en bit innanför mallen för att undvika detta. När du skär utsidan är det inte lika kritiskt, men däremot måste du vara väldigt noga att hålla samma takt som den som skär i andra änden – annars blir bakkroppen skev.

Skuret
När du har skurit ut dina tre kroppsdelar kan det se ut så här:

Framifrån ser man tydligt hur det ser ut när delarna är utskurna. Innanmätet och cellplastblockets yttre del är “skrot” som blir över, men spara båda tills du har byggt klart din modell, de kan faktiskt behövas.

Observera också centrumlinjerna på cellplastblocken. Dessa är ytterst viktiga, så mät ut dem noggrant och fäst mallarna enligt centrumlinjerna så att allt blir rakt och rätt.

Vingsadel
Mittdelen ska skäras ut för vingsadeln. Fäst mall på båda sidorna och skär i jämn takt. Detta behöver man egentligen inte vara två för, men det är enklare om man är två. Var noggrann med centrumlinjerna när mallarna fästs så att vingens anfallsvinkel blir rätt.

När man skär är det bra att ha en vikt ovanpå cellplastblocket som stabiliserar det. Här har en bok lagts så att ingång och utgång för skärtråden löper utanför boken. När du gör detta behöver du skrotet runt kroppsdelen så behåll detta tills du är helt färdig med bygget, som sagt.

Du behöver även skära ut uttag för stabilisator och höjdroder. Gå på samma sätt som för vingsadeln.

Vingar
Skär ut de två vinghalvorna på ungefär samma sätt. Skär ut två cellplastblock och rita upp centrumlinjer. Fäst profil-mallar i vardera änden. Se till att yttre profilen riktas ca 6-7 mm upp från centrumlinjen i bakkanten så att båda vinghalvorna får washout (skränkning). Börja med att skära ut ovansidan.

Skär sedan ut undersidan, medan mallarna sitter kvar på samma plats. Se till att ha böcker eller liknande som tynger ner och håller cellplasten på plats. Den här gången räknar man efter vilket nummer på profilen man är på, och den som skär vingspetsen tar det lugnare och följer räkningen/takten som den som skär vingroten håller.

På samma sätt som med bakkroppen är det viktigt att vara noggrann när vingspetsen skärs, så att inte tråden stannar för länge någonstans och då bränner ett jack i vingen.

Nästan klar! Här ser man cellplastsågens fjäder som håller skärtråden sträckt.

Så här ser en vinghalva ut när den är klar. Du kan behöva slipa lite lätt med slippapper för att få bort mindre hack i cellplasten.

Sådär, då har vi skurit ut delar till en Fairey Battle! Nästa steg blir att börja limma ihop det hela till kropp och vinge.

Detta var del 1 i denna serie. Fortsättning följer.