Då var det andra advent och det betyder del två i julspecialen och jultävlingen. Reglerna för tävlingen finns i del 1 som du hittar här. Men nu fortsätter bygget av Ki-100, det sista som gjordes i del 1 var att limma ihop kroppen, eller kropparna eftersom det byggdes flera modeller på samma gång för att få till vissa stordriftsfördelar.
Motorspant
Det första som skall göras i denna del är att göra ett motorspant, detta är inte helt enligt ritningen utan en egen lösning för att kunna använda en vanlig motorbock av nylon. Motorspanten sågades ut och hål borrades på rätt ställen för motorbocken och för slangarna från tanken. M3 islagsmuttrar sattes på baksidan av motorspantet. Jag använde 5 mm poppel-plywood till motorspantet. Det är rätt lätt trots sin tjocklek och det gör att islagsmuttrarna inte sticker igenom. När spanten var utsågade limmades de fast på kropparna. Jag var faktiskt tvungen att sätta i tankarna först eftersom jag hade varit lite väl snål med passformen så de gick enbart att få i framifrån! Jag passade också på att sätta in ett plaströr för trottellinkaget. Delarna putsades till något, särskilt skarven mellan de olika delarna. Jag var också tvungen att spackla lite då en kropps-del hade ett märke i sig där jag hade slarvat med skärningen av framdelen.
Klädsel
Efter detta var det dags att klä kropparna med papper. Jag använde den teknik som visas i den här filmen. Det vill säga, jag klädde med ett antal mindre bitar till skillnad från hur jag traditionellt har gjort där jag använt en bit för bakkroppen och en för framkroppen. Här används ett par bitar för undersidan, en för varje sida och ett par bitar för översidan. Jag tycker att det är enklare att klä på detta sätt eftersom bitarna inte blir så stora och otympliga att arbeta med och det är enklare att få ett snyggt resultat. Vi går inte in på exakt hur det går till med papper eftersom det dels visas förtjänstfullt i filmen och dessutom finns att läsa om på andra ställen på Aces High, tex här.
Så lösningen blev att klä modellen med Oracover.
Klä, igen!
Efter att modellerna var klädda med papper är det normalt att måla dem, men nu fanns det några problem med detta. Jag tänkte måla med Oracolor, som är bränslefast och dessutom fanns på redaktionen i lämplig kulör. Nu är detta en tvåkomponents-färg och med tanke på hur den luktar kan det vara så att den inte är kompatibel med cellplast. Även om cellplasten skyddas av ett lager papper. Så för att inte riskera att smälta bort cellplasten under papperet så behövdes en annan lösning. Nu kanske det är så att Oracolor hade fungerat utmärkt, det vet jag inte eftersom jag inte provade. Men det som också fanns att tillgå var Oracover i samma gröna nyans, och dessutom i grått. Så lösningen blev att klä modellen med Oracover. Detta visade sig fungera utmärkt, det blev också rätt lätt och dessutom ökade det styrkan på modellen ytterligare. Vilket egentligen inte behövs, men det skadar ju inte heller! Mera info om att klä med plastklädsel finns här!
Till slut
Det var allt i denna andra del av Ki-100 bygget. Glöm nu inte att räkna hur många gånger tomten finns med på bild i denna artikel. Han gömmer sig på de mest oväntade ställena och var inte till mycket hjälp vid själva bygget alls i denna del!
Glad andra advent önskar Aces High!