Skära frigolit, del 1
De flesta som bygger modellflygplan idag är nog mest bekant med det mer traditionella sättet att bygga modeller i trä men det finns flera material som det går att bygga modellflygplan av och ett sådant är frigolit i olika former. Detta material är framförallt vanligt till vingkärnor som skärs ur frigolit och sedan plankas med balsa eller kläs med papper eller glasfiber men det går även bra att göra flygplanskroppar i frigolit också. Vilket kanske inte är så förvånande med tanke på att det finns en uppsjö med mindre ARF modeller på marknaden som är gjorda helt i frigolit. Jag tänkte i ett par artiklar gå igenom hur man kan bära sig åt för att själv skära ut delar i frigolit med hjälpt av varmtråd och i den här artikeln skall vi kika på vilken utrustning som behövs och hur man gör för att tillverka den.
Utrustning
För att kunna arbeta med frigolit på ett vettigt sätt så behövs det en del utrustning som de flesta kanske inte har ibland de vanliga verktygen hemma. Det som behövs är egentligen en frigolitsåg med tillhörande strömförsörjning och jag tänkte här beskriva ett enkelt sätt att göra sin egen frigolitsåg och hur man matar denna med ström, för en frigolitsåg är inte riktigt som en vanlig såg, egentligen så är det faktiskt inte någon såg alls, men det är i alla fall vad jag brukar kalla dem, vare sig det är rätt eller fel.
En liten frigolitsåg
Frigolit skär man lättast med varmtråd, dvs man spänner upp en tunn tråd som man leder ström igenom så att den blir varm nog att smälta sig igenom frigoliten. En frigolitsåg består med andra ord av tre huvudsakliga delar, en tråd som leder ström och tål värme, en anordning för att hålla tråden spänd och en strömkälla. Den såg jag använder mig av är en väldigt enkel historia (bild 1) som består av en böjd pianotråd med ett par träklossar i ändarna som tråden spänns emellan, i praktiken ser den nästan ut som en pilbåge. Denna konstruktion passar sig bäst till en mindre såg, vill man ha en större båge för att kunna skära större delar finns många olika varianter men dessa kommer jag inte att gå närmare in på här. Tråden är en sträng från en elgitarr, den tredje strängen nerifrån eller G-strängen som den egentligen heter. Det finns bättre tråd att använda men jag har personligen aldrig känt något behov av att skaffa sådan då det funkar så bra med gitarrsträngen.
Material
Det som du behöver för att tillverka en likadan såg som min är följande: En 5 mm pianotråd, en hård träbit (sådant man gör motorbockar av fungerar bra), ett par M4 skruvar och muttrar, ett par kabelskor, kabel och en så en G-sträng från elgitarr. Ett par banankontakter och krokodilklämmor kan också vara bra att ha.
Bygg dags
Börja med att såga till ett par lagom stora träbitar. Om du har fått tag i motorbocksstav så är det troligen bara att kapa till denna i rätt länd. Borra ett 5 mm hål i ena änden på dessa, i dessa hål skall pianotråden sättas fast senare. Såga sedan ett spår i den andra änden (bild 2). Nu är det nästan dags att limma dit träklossarna i änden på pianotråden men först måste du bestämma hur lång du vill ha din såg. Tråden på min såg är ungefär 50 cm lång och pianotråden ca 75 cm lång och jag har gjort ett par bockar på pianotråden för att få rätt spänn på tråden. När du har kapat till pianotråden i rätt längd kan du känna hur mycket kraft som behövs för att böja den så som den skall vara när gitarrsträngen är på plats, verkar det gå allt för tungt så får du göra som jag och göra ett par bockar på pianotråden, men gör inte dessa för kraftiga, det är mycket lättare att böja till pianotråden mer senare om det behövs men väldigt svårt att böja tillbaka den om du gjorde för kraftig böj från början. När detta är utsorterat så limmar du dit träbitarna i änden på pianotråden, limma helt med epoxy eller något annat lim som fäster bra i båda metall och trä. Kom också ihåg att rugga upp pianotråden med lite smärgelduk eller liknande innan du limmar fast den. Ibland kan pianotråd vara lite oljig, torka i så fall av den med lite T-sprit för att få bort oljan annars fäster inte limmet något vidare. När du har gjort detta så skall du ha en rak eller böjd pianotråd med träklossar i ändarna. Det enda som återstår nu är ordna till skärtråden. Sätt dit kabelskona på kabeln och skruva fast dessa i var sin skruv. Skruva fast skruvarna i var sin ände på gitarrsträngen som du lindar runt skruven, gör denna så lång så att du får rätt spänn på bågen. Sätt dit strängen i spåren på klossarna och sågen är klar.
Strömkälla
För att kunna använda en frigolitsåg liknande den jag beskrev ovan så behövs det en strömkälla av något slag, och lyckligtvis finns det ganska många saker man kan använda som strömkälla till en liknande anordning och som åtminstone täcker mina behov. Som tumregel kan man säga att det behövs ungefär 6-12 volt och ca 1 ampere för att få till rätt värme på tråden på en såg i den storlek som jag beskrev ovan men detta beror givetvis på hur lång varmtråden är. Den bästa strömkällan är ett variabelt nätaggregat där det går att ställa både ström och spänning, har man inte tillgång till ett sådan så går det även att använde ett nätaggregat som levererar en fast spänning på ungefär 12 volt och klarar av att leverera tillräckligt mycket ström. Eller så går det att använda ett batteri på 6 -12 volt, tex en NiMh/NiCd drivacc till ett modellflygplan, batteriet i fältlådan eller ett bilbatteri. Använd inte en LiPo acc eftersom det är risk att man drar ut för mycket ström och förstör en sådan. När man har fått tag i en strömkälla som bör fungera så är det bara att prova sig fram till rätt värme på tråden, är tråden för varm så får man sänka spänningen, är den för kall får man öka den. Den metoden fungerar bra om man har en spänningskälla som det går att ställa spänningen på men har man inte det får man ta till mer handgripliga metoder. Är tråden för varm så gäller det att öka motståndet och det man kan göra är i så fall att förlänga den kabel som man har mellan sågen och strömkällan eller så får man hitta på något annat sätt att öka motståndet, tex sätta en 12 billampa i serie på kabeln. Är tråden för kall får man lov att korta tråden eller kabeln. På min såg har jag en anordning för att kunna finjustera värmen och det är den kabel med en krokodilklämma som sitter på ena sidan, den flyttar jag åt olika håll för att öka eller minska temperaturen på tråden, kortare tråd ger högre värme. Jag har även en annan anordning för att grov reglera temperaturen och det är accen jag använder. På bilden så syns det att jag använder en acc med 9 celler och sen kan jag anpassa spänningen genom att flytta krokodilklämman mellan cellerna i batteripaketet. Tänk på att om man gör så blir cellerna i accen olika urladdade och man måste ta med detta i beräkningen när man sedan skall ladda accen igen. Med dessa två anordningar kan jag i princip alltid få till den temperatur jag vill ha.
Testa
Prova att skära en del frigolit tills du får till en temperatur som du är nöjd med, olika typer av frigolit kräver olika värme, det kan faktiskt vara rätt stor skillnad. Hur mycket effekt det går åt beror till viss del även på hur stor del av tråden som kommer i kontakt med frigolit så provskär i bitar som liknar de bitar du skall skära i när du bygger modellen. Till sist ett par varningens ord, för det första tänk på att tråden är varm, ta inte i den och lägg den inte mot något som kan smälta eller fatta eld och tänk även på att ha god ventilation när du skär frigolit, ångor från smält plast är inte direkt hälsosamma.
Det var allt för den här gången, i nästa nummer så skall jag försöka förklara hur man kan gå till väga för att skära delar i frigolit, det kommer till större delen att handla om hur man skär vingkärnor då det är det vanligaste men andra saker som går att skära följer samma principer.